De 5 Liefdestalen (en hoe je ze in je voordeel kunt gebruiken)

5 Liefdestalen in je voordeel gebruiken

Heb je het wel eens gehad dat je iemand een complimentje geeft, en het hem eigenlijk niet heel veel doet?

Dit heeft te maken met de liefdestaal die de andere persoon spreekt.

Iedereen heeft voorkeur voor een eigen liefdestaal. Dit hoeft echter niet te betekenen dat die persoon niet open staat voor andere liefdestalen.

Na het lezen van deze blog weet je precies hoe je elke liefdestaal herkend, zodat je je partner nog gelukkiger kan maken en andersom.

Een metafoor:

Als Nederlander heb je waarschijnlijk de voorkeur om Nederlands te spreken. De meeste Nederlandse mensen kunnen ook Engels spreken, maar dit hoeft niet hun voorkeur taal te zijn.

Een Japanner spreekt Japans, maar geen Nederlands. De kans zit er wel in dat hij Engels spreekt. Een Nederlander kan dus wel communiceren met een Japanner als ze samen Engels praten.

De interactie verloopt echter wel het meest natuurlijk als twee mensen communiceren met dezelfde voorkeurstaal.

Laten we kijken naar de 5 liefdestalen:
– Aanraking
– Positieve woorden
– Iemand van dienst zijn
– Tijd en aandacht
– Cadeautjes

5 Liefdestalen uitgelegd

Aanraking

Dit houdt in dat de persoon graag fysiek contact deelt. Dit hoeft niet meteen in de vorm van seks te zijn, maar het kan ook al een knuffel zijn.

Aanraking kan ook op een speelse manier geuit worden. Bijvoorbeeld door je partner of vriend te kietelen.

Daarnaast kan aanraking een liefdevolle en troostende lading hebben. 

Als je partner verteld dat er iets heftigs is gebeurt op werk, of dat er een bepaalde gebeurtenis heeft plaatsgevonden met een vriend of vriendin, dan kan een omarming een gevoel geven van vertrouwen en liefde.

Mocht je vermoeden dat je partner voorkeur heeft voor de liefdestaal ‘aanraking’, vraag dan aan diegene wat hij fijn vind. Misschien vind hij het waardevol als jullie samen hand in hand lopen op straat.

Het kan zijn dat je partner iets nieuws wilt proberen zoals een massage. Je kunt hem dan later hiermee verassen. Koop wat rustieke kaarsen, goede massageolie (Chemovine raad ik aan) en een kwalitatieve speaker. 

Overleg welke soort aanraking iemand fijn vind. Het laatste wat je wilt doen is iemand (onbewust) op een manier aanraken die hij onprettig vind. 

Voorbeelden ‘aanraking’:
Knuffelen met je partner 

Seks hebben met elkaar

Het geven of ontvangen van een (erotische) massage

Je hand laten rusten op het been van je partner tijdens autorijden.

Naast fysiek contact kunnen woorden de ander ook raken. Laten we kijken naar de volgende liefdestaal…

Positieve woorden

Positieve woorden worden onderverdeeld in verbale complimenten, bemoedigingen en verzoeken. 
Mocht je het jezelf afvragen, dirty talk valt ook onder positieve woorden. 

Intonatie en woordkeuze

De toon hoe je iets zegt, en de woordkeuze is voor een groot deel bepalend hoe iets wordt ontvangen. Als je een oprecht compliment wilt geven, vermijd dan een sarcastische toon.

Voorbeeld: Bij de zin “Jij ruikt lekker” kan het in het ergste geval verkeerd worden geïnterpreteerd, doordat het woord ‘jij’ de persoon teveel kan benadrukken. Als je daarnaast  bijvoorbeeld geen glimlach en liefde in je stem laat horen, kan de ander denken dat hij juist niet lekker ruikt.

Verbale complimenten

Verbale complimenten kunnen gaan over iemands uiterlijk, of gedrag. Wanneer je de reden achter het compliment verteld, krijgt het compliment extra impact/lading. 

Hoe specifieker hoe beter. Bij een verbaal compliment verwacht je geen gunst of compliment terug. Je geeft enkel liefde in de vorm van woorden.

Voorbeelden ‘verbale complimenten’:
“De rode lippenstift die je draagt staat je goed, het maakt je extra sensueel”

“Je straalt helemaal nu je me verteld over je vakantie in Bali”

“Ik vind je een sociaal persoon, omdat je altijd zo vriendelijk bent naar vreemde mensen”

Bemoedigingen

Hierbij spreek je letterlijk ‘moed’ in bij de ander. Het is iets waar de ander of jullie beide baat bij hebben.  Bemoedig en stimuleer de ander hier in. 

Het kan ook zijn dat de ander persoon iets wilt, maar (nog) niet durft. Ga iemand echter niet bemoedigen om iets te doen wat puur voor je eigen gewin is, tenzij je een meester manipulator wilt worden. Bij een bemoediging versterk je positief gedrag van de ander.

Voorbeelden ‘bemoedigingen’:
“Ik zie jou al echt die cursus ‘yoga’ doen, je vertelt me er altijd zo enthousiast over”

“Weet je wat ik echt waardeer in onze relatie? Onze humor. We zitten altijd op dezelfde golflengte”

“Ik weet dat een exclusief feest al een tijdje op onze bucket list staat. Als jij een mooi lingerie setje uitkiest, selecteer ik de drie leukste feestjes”

Verzoeken

Een bemoediging kan ook een verzoek aan het einde van de zin hebben. Door eerst iets positiefs te benoemen, kun je daarna de ander vragen om een bepaalde gunst te doen.

Gebruik bij een verlangen geen woorden in je zin die eisend kunnen overkomen. Dit is bijvoorbeeld “Ik wil…je moet…”. Beter is om het als een verzoek te laten klinken met bijvoorbeeld “Wil je…zou je…kun je…”.

Voorbeelden ‘verzoeken’: 
“Je hebt echt een talent om jezelf zo elegant te kleden. Wil je vanavond dat sexy jurkje voor me aantrekken?”

“Die sushi die je twee weken geleden maakte smaakte echt overheerlijk. Zullen we dit vanavond maken?”

“Je bent altijd zo geordend. Zou je me willen helpen met het opruimen van de woonkamer?”

Zoals je in de voorbeelden ziet vraag je bij een verzoek de ander om van dienst te zijn. Dit brengt ons bij de volgende liefdestaal…

Iemand van dienst zijn

Nee, we hebben het hier niet over een dominante en onderdanige persoon 😉  Het gaat hier letterlijk om iemand te helpen met iets. 

Dit hoeft geen enorme klus te zijn. Het kan ook al iets zijn, zoals boodschappen doen, of die cocktail te maken die hij altijd al heeft willen proberen. Het kan ook gaan om een klusje wat jij of jullie beide normaal niet leuk vinden om te doen.

Iemand van dienst zijn betekend niet het knechtje zijn van iemand. Dienstbaarheid wordt gedaan uit liefde en iets willen betekenen voor iemand dat buiten jezelf ligt. Of het moet een gemeenschappelijk doel hebben. Met een lekkere maaltijd kun je zowel de ander als jezelf blij maken.

Doordat de dingen die je doet voor je partner uit liefde komen, is dit een investering voor jullie relatie.

Voor iedereen is iemand van dienst zijn verschillend. Om er beter achter te komen wat waardevol voor de ander is, kun je een lijstje maken met 3 dingen tot 5 dingen waarvan je denkt dat de ander blij wordt.

Bespreek daarna met je partner wat hij of zij wilt dat je voor diegene doet. Deze dingen kun je weer toevoegen aan je lijstje. Bespreek ook wat het meest realistisch is.

Voorbeelden ‘iemand van dienst zijn’:
Een lekker diner maken met kaarslicht

Een ontbijtje op bed brengen

Het huis opruimen

Terwijl jullie samen het diner aan het maken zijn, kan jij of je partner de behoefte hebben om het over iets persoonlijks te hebben. Daarom springen we nu naar de volgende liefdestaal…

Tijd en aandacht

Een persoon met deze liefdestaal brengt graag samen met iemand tijd door. Dit kan zowel thuis zijn als met een activiteit. Bij een activiteit gaat het niet om de activiteit zelf, maar om het samen zijn. Een veelvoorkomende term hiervoor is ‘Quality Time’. 

Met aandacht wordt ook bedoeld dat je de ander zijn verlangens, gevoelens of gebeurtenissen laat delen, zonder hem telkens te onderbreken.

Als iemand je iets wilt vertellen gaat het dan niet om de mening of het advies van jou, tenzij diegene daar expliciet om vraagt. Mocht je willen weten waar hij behoefte aan heeft nadat hij iets kwetsbaars deelt, lees dan het artikel over LPB Question.

Hierbij een aantal tips hoe jij de maximale aandacht op je partner kunt leggen, terwijl hij een verhaal verteld:

– Elimineer dingen die kunnen afleiden. Zet je mobiel op stil, klap je laptop dicht, en zet de tv uit.

– Laat de persoon uitpraten wanneer hij spreekt.

– Houd oogcontact als je partner spreekt.

– Observeer lichaamstaal en gezichtsexpressies. Hieruit kun je al veel opmaken hoe iemand zich voelt. 

De meeste mensen hebben een druk privé en misschien bedrijfsleven, dat het niet snel voorkomt dat ze spontaan tijd hebben om rustig af te spreken met hun partner. Blok dus een specifieke dag/tijd vrij met elkaar, waar jullie geen ruimte toelaten voor werk of andere verplichtingen.

Voorbeelden ’tijd en aandacht’:
Thuis een drankje doen, om te praten over dromen en plannen voor in de toekomst

Met elkaar een wandeling door het park maken

Samen een bezoekje brengen aan dat hippe restaurant

Bij tijd een aandacht ben je dus voornamelijk aan het luisteren. Hierdoor leer je dingen waar de ander zich mee bezighoud, wat ons brengt bij de laatste liefdestaal…

Cadeautjes

Je kunt misschien de associatie hebben dat als iemand dol is op cadeautjes krijgen, dat die persoon alleen maar op geld uit is. Dit wordt hier niet mee bedoeld. Het betekent dat iemand het juist waardeert als je een persoonlijk cadeau geeft.

Dit hoeft ook absoluut niet duur te zijn. Het gaat om hoeveel emotionele waarde het cadeau heeft. Ook kan het iets symbolisch betekenen, zoals een vriendschapsring.

Een cadeautje of geschenk hoeft ook niet alleen maar tijdens een verjaardag of feestdag gegeven te worden. Je kunt er ook voor kiezen iemand spontaan een cadeau te geven.

Daarnaast kun je iets zelf maken voor iemand. Dan kun je het zo persoonlijk maken als je zelf wilt.

Hoe geef je een passend cadeau?

Ga bij jezelf na welke cadeaus je vriend(in) of partner ooit gehad heeft, en waar diegene enorm blij of emotioneel van werd. 

Als het je opvalt dat diegene altijd vol passie verteld over een bepaald onderwerp, dan kun jij ervoor kiezen om diegene iets te geven wat goed aansluit op zijn of haar interesse.

Wees dus bewust waar iemand zijn interesses liggen. Je kunt dan diegene iets moois geven wat hij na 5 jaar nog steeds niet is vergeten.

Als je partner regelmatig aangeeft dat hij het leuk lijkt om een cocktail voor je te maken, dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een cocktailset te kopen voor hem. 

Voorbeelden ‘cadeautjes’:
Iemand een bos bloemen of chocola geven

Een zelfgemaakte ketting, of armband geven

Een (sexy) koppel fotoshoot met elkaar nemen

Een privé jet geven voor zijn verjaardag (als modelbouwpakket natuurlijk) 😉  

Tot slot

Liefdestalen kunnen elkaar overlappen. Zo kun je bijvoorbeeld diner voor jullie maken (iemand van dienst zijn), terwijl je partner van achter zijn handen om je heen slaat (aanraking).

Of terwijl jullie samen een wandeling door de stad maken (tijd en aandacht), kan je partner je een compliment geven over hoe gelukkig hij met je is (positieve woorden).

Naarmate jij en je geliefde elkaar beter kennen, zal het je ook meer opvallen van welke liefdestaal hij extra opbloeit. 

Ik ben benieuwd welke liefdestalen jij en je partner spreken met elkaar, en hoe jullie dit ontdekt hebben?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Technische Dag

Op een zaterdag in november wordt een technische dag georganiseerd voor alle cursisten en leraressen van stichting PMON.

Ieder jaar wordt een leuk onderwerp gekozen, wat op verschillende niveaus wordt uitgewerkt, zodat iedereen kan deelnemen. 

Tijdens deze dag wordt er een modeshow gehouden, waarbij we elkaar proberen te inspireren en we gemaakte kleding met trots mogen showen.

Ook leuk om medecursisten te ontmoeten!

×