9 moderne relatievormen: Vind wat bij jou past

9 moderne relatievormen: Vind wat bij jou past.

Welke moderne relatievormen bestaan er nu toch? Misschien herken je het wel. Als je om je heen kijkt heeft iedereen een vaste vriendin, is getrouwd of heeft kinderen. Toch heb je het gevoel dat dit niet volledig bij je past. Je vindt het leuk om een diepe relatie te vormen met iemand, maar hebt ook behoefte aan vrijheid. 

Raar? Welnee. Het kan zijn dat je op zoek bent naar een open relatie, maar er zelf nog niet helemaal bewust van bent.

In deze blog gaan we dieper in op verschillende relatievormen en dynamieken, zodat je je bewuster wordt van wat er mogelijk is, en kunt bepalen wat er momenteel het beste past bij jou/jullie.

Verschillende banden

Alle moderne relatievormen hebben een bepaalde balans van verschillende banden: een emotionele, romantische en seksuele band. Deze banden kunnen tegelijkertijd een belangrijke rol spelen in jouw relatie, maar dit hoeft niet altijd.

Korte uitleg van elke band

Emotionele Band: Dit is een verbinding waarbij je je innerlijke gedachten en gevoelens deelt met je partner. Er is een sterke mate van empathie voor elkaars emoties en ervaringen. Jullie geven elkaar emotionele steun, en begrijpen elkaar. De gesprekken zijn vaak betekenisvol en diep.

Romantische Band: Hierbij voel je je verliefd op je partner, en is er een gevoel van toewijding dat verder gaat dan vriendschap. Jullie ondernemen romantische activiteiten met elkaar, zoals een romantisch diner. Ook uit je liefde door middel van woorden en daden. Daarnaast is er een verlangen naar intimiteit, wat niet per se seks hoeft te zijn, maar ook knuffelen kan betekenen.

Seksuele Band: Een seksuele band is een verbinding die voornamelijk gebaseerd is op seksuele aantrekkingskracht en activiteiten. Je voelt je fysiek tot je partner aangetrokken. Het draait bij een seksuele relatie voornamelijk om fysiek genot en bevrediging. Seksualiteit is hier belangrijk.

Hieronder een afbeelding met een overzicht van de mate waarin elke band een rol speelt in verschillende moderne relatievormen.

Disclaimer: Deze percentages zijn gebaseerd op algemene kennis en een interpretatie van de typische kenmerken van deze moderne relatievormen. Er is geen vast patroon, omdat de dynamiek en prioriteiten sterk kunnen verschillen per relatie en per persoon, en in de loop van de tijd kunnen veranderen.

Moderne relaties - Overzicht van de mate waarin elke band een rol speelt in verschillende relatievormen

All right, laten we meer de diepte in gaan…

Monogamie of (ethische) non-monogamie?

In grote lijnen zijn er monogame en (ethische) non-monogame relaties.

Bij monogamie ga je een (huwelijks)relatie aan met één partner.

Ethische non-monogamie (ENM) is de paraplunaam voor relaties waarin mensen, met instemming van alle betrokkenen, de mogelijkheid tot intimiteit hebben met andere mensen. Dit kan in de vorm zijn van bijvoorbeeld seksuele of romantische intimiteit.

Nu we de belangrijkste banden en categorieën binnen relaties kennen, gaan we verder met de verschillende moderne relatievormen…

Monogamie

Monogamie houdt in dat je een exclusieve relatie hebt met één partner. In de meeste gevallen delen mensen in een monogame relatie een emotionele, romantische en seksuele band. Dit is de meest voorkomende van de moderne relatievormen in Nederland en wordt vaak gezien als de norm.

Dit type relatie is vaak geassocieerd met exclusiviteit, trouw en langdurige toewijding tussen jou en je partner.

Voordelen van monogamie

  • Monogamie biedt vaak een gevoel van zekerheid en stabiliteit, omdat jullie beide weten dat jullie aan elkaar zijn toegewijd. 
  • Een monogame relatie leidt vaker tot een diepere emotionele en fysieke band, door jullie toewijding.
  • Je hebt een minimale kans op soa’s, omdat je seks maar met één persoon deelt.
  • Stellen ervaren vaak minder sociale druk en oordeel over hun relatie, omdat monogamie vaak als de norm wordt gezien in verschillende culturen.

Nadelen van monogamie

  • Er kan sleur ontstaan, als er gebrek aan variatie is.  
  • Exclusiviteit kan leiden tot gevoelens van jaloezie of angst over de trouw van je partner.
  • Als de relatie eindigt, kunnen beide partners moeite hebben om zich aan te passen aan nieuwe relatievormen of partners, als ze langdurig monogaam zijn geweest.
  • Sommige mensen kunnen het gevoel hebben dat ze een (seksuele) behoefte missen in hun relatie of dat ze verlangen naar nieuwe ervaringen buiten hun monogame relatie.

Polyamorie

Bij polyamorie heb je meerdere mensen waar je een officiële relatie mee hebt, met instemming van alle betrokken personen. Je kunt romantische en/of seksuele relaties hebben met je verschillende partners. Dit betekent dat je seks kunt hebben met al je partners, maar dat zij niet per se seks met elkaar hoeven te hebben.

In tegenstelling tot een open relatie, legt polyamorie vaak een grotere nadruk op emotionele & romantische relaties met meerdere partners, terwijl een open relatie meer gericht is op het toestaan van seksuele relaties buiten de primaire relatie.

Als je getrouwd bent met meerdere personen, heet dat polygamie. Dit is echter verboden in Nederland.

Je zou kunnen zeggen als polyamorist dat je 'superkracht' communicatie is, omdat bij verschillende relaties duidelijke communicatie onmisbaar is. 😉

Binnen polyamorie bestaan verschillende structuren:

Driehoeksrelatie (Triade)

Hier hebben alle drie de personen een romantische en vaak seksuele relatie met elkaar. Elk lid van de relatie heeft meestal een even belangrijke rol. Soms is er een hiërarchie binnen een triade, maar meestal zijn alle leden gelijkwaardig. Mensen in een triade kunnen ook samenwonen.

V-Constructie

Hierbij heeft één persoon (de spil of poot) een relatie met twee andere personen (de armen of benen). De spil is de verbindende persoon tussen de twee armen, die geen romantische of seksuele relatie met elkaar hebben. Vaak wordt een van de relaties als primair beschouwd en de andere als secundair, hoewel beide armen ook gelijkwaardig kunnen zijn.

Vierkant (Quad)

Een vierkant bestaat uit vier mensen die een romantische en/of seksuele relatie hebben. Een quad kan ontstaan doordat twee koppels een relatie met elkaar aangaan, maar het kan ook zijn dat alle vier de mensen een relatie met elkaar hebben. In een quad kan er zowel hiërarchie als gelijkheid zijn. Oorspronkelijke koppels kunnen hun relatie als primair zien en de nieuwe relaties als secundair.

Niet-hiërarchische polyamorie

Hierbij worden alle relaties als gelijkwaardig beschouwd, zonder rangorde. Iedereen heeft de overtuiging dat alle mensen evenveel van elkaar houden, en evenveel tijd en aandacht geven. Ook beslissingen worden gezamenlijk genomen.

Een voordeel hiervan is dat alle partners zich even belangrijk en gewaardeerd voelen. 

Een nadeel is dat het moeilijk kan zijn om evenveel tijd en aandacht te besteden aan elke persoon, en het maken van gezamenlijke beslissingen kan tijdrovend zijn.

Hiërarchische polyamorie

Hierin bestaan verschillende stabiele relaties, met een primaire relatie die voorrang krijgt op de rest. Naast de primaire relatie zijn er secundaire en soms tertiaire relaties. Primaire relaties krijgen vaak meer aandacht, emotionele investering, middelen en beslissingsmacht. 

Een voordeel van hiërarchie is dat het duidelijkheid geeft over prioriteiten en verwachtingen. Daarnaast creëert het stabiliteit en veiligheid voor primaire partners. 

Een nadeel is dat secundaire partners zich minder gewaardeerd kunnen voelen, en het moeilijk kan zijn om balans te vinden tussen de behoeftes van primaire en secundaire partners.

Voordelen van polyamorie

  • Meerdere relaties kunnen verschillende perspectieven en vormen van (emotionele) steun bieden.
  • Er is minder druk op één partner om aan alle emotionele en fysieke behoeften van de ander te voldoen.
  • Door interactie met meerdere partners kunnen mensen meer over zichzelf leren en hun grenzen en verlangens beter begrijpen.

Nadelen van polyamorie

  • Het onderhouden van meerdere relaties kan tijdrovend en vermoeiend zijn, omdat elke relatie aandacht en energie vereist.
  • Er kan jaloezie optreden, doordat mensen concurrentie kunnen ervaren tussen partners.
  • Polyamorie wordt vaak minder begrepen door de maatschappij, familie of vrienden, waardoor ondersteuning soms lastig te vinden is.

Dit artikel benoemd een mooie quote: “Je kunt liefde voor meer dan één partner vergelijken met de liefde voor je kinderen. Op het moment dat je een tweede kind krijgt, ga je niet opeens minder houden van de eerste.”

Open relatie

Onder de moderne relatievormen is een open relatie misschien wel de meest bekende buiten monogamie. Bij een open relatie heb je een vaste partner waarbij de nadruk ligt op het behouden van de exclusiviteit van het romantische en emotionele aspect. Jullie geven elkaar echter wel de vrijheid om te daten of seks te hebben met andere personen. 

Dit betekent niet dat het een vrijkaart is om vreemd te gaan. Omdat jullie bewust voor een open relatie kiezen, zetten jullie elkaar op nummer 1, met ruimte voor seksuele interactie met andere mensen. 

Interacties met mensen buiten de primaire relatie vallen meestal onder ‘casual dating’. Vaak zijn de afspraakjes seksueel en zonder intentie voor een langdurige romantische relatie.

Je kunt ook een open relatie hebben terwijl je getrouwd bent. Dit heet dan een ‘open huwelijk’ of ‘vrij huwelijk’.

Sommige open relaties hebben grappige huisregels, bijvoorbeeld dat ze alleen over hun dates mogen praten tijdens spelavonden. Zo houden ze een luchtige sfeer, en is er minder kans op jaloezie.

Kan een open relatie verschuiven naar een polyamoreuze relatie?

Ja, dat kan. Het omslagpunt van een open relatie naar een polyamoreuze relatie kan worden bepaald door signalen zoals het opbouwen van een romantische en emotionele band met een andere persoon buiten de primaire relatie. 

In dat geval kan de diepgang van gesprekken over gevoelens en verwachtingen toenemen, wat aangeeft dat de afspraakjes verder gaan dan ‘casual dating’.

Als je verliefdheid en verbondenheid met een andere persoon begint te voelen en beide personen in je leven wilt behouden, kan dit een teken zijn dat je naar polyamorie verschuift. Het is belangrijk dat zowel je primaire partner als de andere persoon(nen), op de hoogte zijn van de dynamiek en hiermee instemmen.

Ook wanneer de tijd en energie die je in de andere persoon investeert ‘vergelijkbaar’ is als met je primaire partner, kan dit duiden op een verschuiving.

Het kan zijn dat je zowel je primaire partner als de andere persoon betrekt bij belangrijke gesprekken/beslissingen en toekomstplannen. Dat zou bijvoorbeeld het plannen van een vakantie kunnen zijn met zowel je primaire partner als de andere persoon.

Voordelen van een open relatie

  • Seksuele fantasieën en avonturen beleven met anderen kan zorgen voor meer seksuele voldoening.
  • Doordat het een must is effectief te communiceren in een open relatie kan het vertrouwen in elkaar flink groeien.
  • Je partner kan minder druk ervaren van jouw seksuele behoeften, omdat je bepaalde verlangens buiten de primaire relatie kunt vervullen.

Nadelen van een open relatie

  • Het kan zijn dat jij of je partner toch jaloezie of onzekerheid ervaren, wanneer iemand een leuke date met een ander heeft gehad.
  • Als je niet duidelijk afspraken en grenzen afspreekt met je hoofdpartner, kan dit zorgen voor conflict.
  • Het hebben van seksuele relaties met anderen kan leiden tot een gevoel van emotionele afstand of vermindering van de intimiteit binnen de hoofdrelatie.

Swingen

Swingen houdt in dat je als stel seks hebt met een ander stel. De intentie is vaak om geen emotionele band met elkaar op te bouwen, maar vooral voor het seksuele genot. Swingen gebeurt meestal in paren- of swingersclubs, maar mensen kunnen elkaar ook thuis uitnodigen. Vaak maken ze deel uit van netwerken waarin ze contact kunnen hebben met gelijkgestemden, bijvoorbeeld SDC . 

Swingen valt zowel onder ethische non-monogamie als een specifieke vorm van open relatie. ENM is gebaseerd op toestemming en open communicatie bij alle betrokkenen. In een traditionele open relatie gebeuren seksuele uitstapjes vaak individueel, terwijl swingers gezamelijk op avontuur gaan.

Je kunt als stel een vast aantal koppels hebben om mee te swingen, omdat dit een gevoel van comfort en veiligheid kan bieden. Als jullie eerder de voorkeur geven aan variatie, kunnen jullie regelmatig met verschillende koppels afspreken.

Binnen swingen zijn ook weer verschillende varianten mogelijk, zoals soft swap (zonder penetratie), full swap (met penetratie) en same room (seks met eigen partner in aanwezigheid van andere stellen).

In de jaren '70 en '80 was "key party" een term voor een soort van swingersfeestje waar mensen hun autosleutels in een kom gooiden. Hierna werden de partners bepaald door wie wiens sleutels eruit haalde. (Een idee voor als jullie nét wat meer dat verassingselement willen hebben.)

Voordelen van swingen

  • Het samen verkennen van seksuele ontmoetingen kan de relatie opfrissen en de band versterken.
  • Positieve ervaringen met andere swingers kunnen bijdragen aan meer zelfvertrouwen.
  • Veel swingers ervaren het gevoel van gemeenschap en steun binnen de swingerscene.

Nadelen van swingen

  • Zelfs als er van tevoren duidelijke afspraken met elkaar gemaakt zijn, kunnen er gevoelens van jaloezie en onzekerheid optreden.
  • Safe sex verminderd aanzienlijk de kans op soa’s, maar zelfs dan is het mogelijk er een op te lopen, als je met veel verschillende mensen het bed deelt.
  • Swingen komt relatief weinig voor in moderne relatievormen, waardoor het niet altijd geaccepteerd wordt door familie, vrienden of collega’s.

Friends with Benefits (FWB)

Hier heb je een vriend of vriendin waarmee je af en toe seks hebt. Je kunt het zien als ‘vrienden met een beetje meer’. Naast leuke gesprekken deel je ook hier en daar het bed met elkaar. Friends with benefits hebben niet de intentie om een romantische band met elkaar aan te gaan. 

Vaak hebben mensen in een FWB-relatie ook de vrijheid om anderen te zien, wat deze relaties vaker in de categorie (ethische) non-monogamie plaatst.

Friends with benefits meme

Voordelen van friends with benefits

  • Je hoeft niet op stap te gaan in een club of café om een sekspartner te vinden, maar belt gewoon die leuke vriend/vriendin op.
  • Je kunt seks hebben met iemand, zonder dat dit verdere verplichtingen met zich meebrengt.
  • Het bied veiligheid en vertrouwdheid, omdat je je niet hoeft te bewijzen in bed. Jullie kennen elkaar immers al.

Nadelen van friends with benefits

  • Er is kans dat er één persoon verliefd wordt op de ander, zonder wederzijdse gevoelens.
  • Door seks kan de vriendschap een andere richting op gaan, bijvoorbeeld ongemak als jullie elkaar op een feestje zien.
  • Het hebben over ‘de relatie zelf’ kan een taboe zijn. Het is de kunst om hier open met elkaar over te kunnen praten.

Flexrelatie

Van moderne relatievormen is een flexrelatie (of Try-out relatie) erg dynamisch en flexibel, waarin jullie de vrijheid hebben om de aard van de relatie aan te passen. Hier zijn jullie aan het daten, zonder de intentie er per se een (exclusieve) relatie aan over te houden.

De verhouding kan romantisch, seksueel en/of platonisch zijn, en deze dynamieken kunnen veranderen over tijd.

Flexrelaties kunnen zowel binnen monogame als ethische non-monogame kaders vallen, afhankelijk van jullie afspraken.

Jullie kunnen bijvoorbeeld af en toe daten, seks hebben, en gewoon als vrienden omgaan. De verhouding kan zich echter ook ontwikkelen tot een meer exclusieve relatie.

Nu klinkt een flexrelatie misschien een beetje als ‘friends with benefits’, maar er is een belangrijk verschil: bij friends with benefits is de intentie NIET is om een romantische relatie aan te gaan, terwijl bij een flexrelatie die optie niet wordt uitgesloten.

Je kunt misschien ook denken “Wat verschilt een flexrelatie van traditioneel daten?”

Bij traditioneel daten zijn er vaak duidelijke verwachtingen van exclusiviteit en commitment, terwijl flexrelaties ruimte bieden voor variabiliteit in de dynamiek en minder strikte verwachtingen hebben.

Flexrelaties zijn vaak dynamisch en adaptief. Het past bij mensen die in de beginfase van daten zitten en openstaan voor verschillende mogelijkheden.

Voordelen van een flexrelatie

  • Je kunt laagdrempelig de ander (en jezelf) ontdekken, om zo te kijken of je eventueel meer wilt opbouwen dan af en toe daten met elkaar.
  • Als het tussen jullie niks wordt, is er minder emotionele pijn, omdat jullie toch niks ‘serieus’ met elkaar hadden.
  • Je kunt de verhouding tussen jullie vormen zoals jullie willen, zonder vast te zitten aan traditionele normen.

Nadelen van een flexrelatie

  • Het totaalbeeld van de ander kan onrealistisch zijn, als je je niet volledig committeert aan de ander, waardoor je alleen maar de ‘mooie kant’ te zien krijgt.
  • Het kan zijn moeilijk zijn om gezamenlijke plannen voor de toekomst te maken door een gebrek aan duidelijk commitment.
  • Als iemand vraagt wat jullie van elkaar zijn, dan kan de aard van de relatie lastig te definiëren zijn.

Situationship

Binnen moderne relatievormen bevindt een situationship zich tussen een vriendschap en een romantische relatie, zonder dat er duidelijke grenzen of officiële afspraken zijn. Het gaat verder dan een casual vriendschap, maar het is geen officiële relatie. 

Seksuele intimiteit speelt vaak een grote rol in een situationship, omdat deze relaties meestal beginnen zonder de verplichtingen en verwachtingen van een traditionele romantische relatie.

Partners in een situationship ondernemen vaak zowel sociale als romantische activiteiten, zoals uitgaan, daten en intieme momenten delen met elkaar. De buitenwereld kan denken dat ze een officiële ‘formele’ relatie hebben, maar de personen zelf kunnen dit anders ervaren. 

Als iemand vraagt wat jullie zijn, kan dit wel weer grappige momenten opleveren, zoals een lange stilte, véél te gedetailleerde uitleg of een simpele “Het is ingewikkeld”.

Mensen binnen een situationship genieten van elkaars gezelschap, maar praten vrijwel niet veel over hun toekomstplannen zoals samenwonen of trouwen. 

Hetzelfde geldt voor het praten over emoties. Dit wordt niet veel gedaan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat beide partners het gevoel hebben dat de ander meer wilt in de relatie, maar dit niet uitspreken naar elkaar. Vergeleken met een flexrelatie, wordt er binnen een situationship veel minder besproken over elkaars gevoelens en wensen.

Vaak bevinden Situationships zich in een stadium waar mensen al langere tijd daten en regelmatig afspreken zonder duidelijke afspraken over de toekomst.

Situationships vallen meestal onder non-monogamie, omdat het mogelijk is dat de betrokken personen ook nog andere relaties hebben. Het woord ‘ethisch’ laat ik hier even in het midden, omdat er verschillende redenen kunnen zijn als er weinig communicatie is over toekomstplannen en emoties.

Voordelen van een situationship

  • Mensen kunnen genieten van verschillende aspecten zoals romantiek, vriendschap en seksuele intimiteit, zonder dat het veel verplichtingen en druk met zich meebrengt.
  • Beide partijen hebben de vrijheid om hun eigen leven te leiden, zonder dat ze zich aan strikte regels hoeven te houden.
  • Mensen die bang zijn voor de emotionele pijn van een break-up kunnen een situationship verkiezen, omdat het minder formeel en daardoor minder kwetsend voelt.

Nadelen van een situationship

  • Omdat situationships meestal geen duidelijke afspraken of toekomstplannen hebben, kan dit leiden tot onzekerheid en verwarring.
  • Er kan frustratie ontstaan als er een onbalans is in commitment tussen de personen.
  • Doordat behoeften en verlangens niet duidelijk uitgesproken worden, kan de communicatie stroef verlopen.

Platonische relatie

Een platonische relatie is een diepe relatie met veel emotionele en spirituele connectie, maar zonder het romantische en seksuele component. Seks of zoenen komt in deze relatievorm niet voor, maar knuffelen bijvoorbeeld weer wel.

Een platonische relatie kun je zien als een hechte vriendschap, waarbij beide personen een sterke affectie voor elkaar hebben, zonder romantische bedoelingen. Vrienden voor het leven dus.

Platonische relaties vallen niet strikt binnen de categorieën van monogamie of ethische non-monogamie, omdat ze geen seksueel of romantisch component hebben.

Het kan voorkomen dat mensen geen interesse hebben in seks of seksuele intimiteit. Dit worden aseksuele mensen genoemd. Zij kunnen zich prettig voelen in een platonische relatie. 

Ook is het mogelijk dat mensen zowel een emotionele band als romantische band delen met elkaar, maar geen seksuele band. Dit wordt dan vaak aangeduid als een “romantische aseksuele relatie”.

Voordelen van een platonische relatie

  • Een platonische relatie biedt een veilige ruimte waar de mensen steun, begrip en troost kunnen vinden zonder de complicaties of emotioneel drama van romantiek of seksualiteit.
  • Platonische vrienden kunnen veel van elkaar leren en ervaringen delen die bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling.
  • Vrienden in een platonische relatie bieden vaak onvoorwaardelijke steun en loyaliteit.

Nadelen van een platonische relatie

  • Als een van de personen romantische of seksuele gevoelens ontwikkelt, kan dit leiden tot frustratie en onvervulde behoeften.
  • Wanneer je in een romantische relatie zit, kan je partner twijfel of jaloezie ervaren als hij/zij niet gelooft dat je met een ander daadwerkelijk in een platonische relatie zit.
  • Buitenstaanders kunnen de aard van de relatie verkeerd begrijpen of aannames maken over romantiek en seks binnen jullie relatie.

LAT relatie

Deze afkorting staat voor ‘Living Apart Together’. Hier wonen jullie niet samen, maar hebben wel een officiële relatie met elkaar. Van de volwassen Nederlanders heeft ongeveer 7 procent een dergelijke latrelatie. Mensen die gehuwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben hoeven niet per se samen te wonen.

Je kunt een latrelatie meer zien als een aparte categorie binnen de eerder genoemde moderne relatievormen, omdat het hier draait om de woonarrangementen van de partners.

Zowel monogame mensen als mensen in een open relatie of polyamoreuze relatie kunnen een latrelatie hebben. Een latrelatie wordt echter vaker toegepast door monogame mensen. Mensen zien een latrelatie als een manier om een toegewijde relatie te onderhouden zonder de verplichtingen en uitdagingen van samenwonen. 

Voordelen van een latrelatie

  • Het geeft je de gelegenheid om je partner beter te leren kennen, voordat je bij elkaar intrekt.
  • In jouw huis ben jij de baas, en kun je zelf bepalen wat je wel en niet doet. Hiernaast kun je je je altijd terugtrekken naar je eigen huis als de relatie even niet zo lekker loopt.
  • Als je kinderen hebt uit een vorige relatie wil je misschien niet meteen intrekken bij je huidige relatie.

Nadelen van een latrelatie

  • Het is lastiger om te verdiepen in de relatie omdat je kunt ‘vluchten’ naar je eigen huis als het even tegenzit. Zo krijg je maar een beperkt deel van je partner te zien.
  • Financieel gezien is het duurder om twee huishoudens te onderhouden in plaats van één.
  • Gezamenlijke dromen kunnen op een laag pitje komen te staan, doordat jullie niet samenwonen.

Deze pagina legt in meer detail de voordelen en nadelen uit van een latrelatie.

Bestaan er dynamieken buiten monogamie en (ethische) non-monogamie?

Een dynamiek die zowel volledig buiten monogamie als ethische non-monogamie valt, is vreemdgaan. Vreemdgaan houdt in dat jij of je partner seksuele of romantische uitstapjes maakt, zonder consent van de ander.

Een dynamiek die ik graag wil benoemen is ‘Don’t ask, don’t tell’ (DADT). Hierbij heb je een meer exclusieve relatie met iemand, maar staan jullie elkaar wel toe om seksuele uitstapjes te hebben met anderen. Hoewel dit klinkt als een open relatie, is het verschil dat er in deze dynamiek een zwijgende overeenkomst is dat deze activiteiten niet gedeeld worden met je partner. Er is dus geen volledige transparante communicatie, waardoor het niet helemaal valt onder ‘ethische’ non-monogamie.

Nu we verschillende moderne relatievormen hebben besproken, zie je hieronder een duidelijk overzicht van het landschap van monogamie en (ethische) non-monogamie.

Moderne relatievormen - Landschap van monogamie en (ethische) non-monogamie

Niets is zwart wit

Je hebt nu hopelijk meer inzicht gekregen in verschillende moderne relatievormen, dynamieken en structuren.

Misschien denk je nu: “Het voelt net alsof alles in hokjes wordt geplaatst”. Dat klopt ook op een zekere manier. 

Mijn intentie is echter om je beter in staat te stellen om met je partner te communiceren naar welke dynamiek je toe wilt werken, en om duidelijker te kunnen definiëren welke verhouding jullie momenteel hebben als jullie hier meer verheldering in zoeken.

Er zijn enorm veel unieke dynamieken tussen mensen, en jij/jullie moeten dan ook vooral zelf beslissen wat het beste bij jou/jullie past. 

Wat vind jij het grootste voordeel en de grootste uitdaging van jouw huidige relatievorm?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Technische Dag

Op een zaterdag in november wordt een technische dag georganiseerd voor alle cursisten en leraressen van stichting PMON.

Ieder jaar wordt een leuk onderwerp gekozen, wat op verschillende niveaus wordt uitgewerkt, zodat iedereen kan deelnemen. 

Tijdens deze dag wordt er een modeshow gehouden, waarbij we elkaar proberen te inspireren en we gemaakte kleding met trots mogen showen.

Ook leuk om medecursisten te ontmoeten!

×